Sigurnost servera i podataka
Log4j ranjivost

Ukoliko niste iz svijeta tehnologije, vjerojatno je promaknula vijest o Log4j ranjivosti.

Prije svega moramo spomenuti da su sve OnMisn tehnološke platforme provjerene, osigurane i da je opasnost uklonjena.

Povod pisanju ovo bloga je Indeksov članak kojim se vijest probila ka široj publici i otvorila prilično bitnu temu kibernetičke sigurnosti sa točke koja se svede na ovo: Tehnologije koje su pogođene mi ne koristimo - zašto bi se brinuli o tome.

I tu kreće problem modernog doba i super isprepletenih tehnologija. Vi vjerojatno ne koristite tehnologiju koja je pogođena, ali je ekstremno niska mogućnost da tehnologija o kojoj ovisi tehnologija o kojoj ovisi vaša tehnologija i tako desetine slojeva duboko nije pogođena.

Glavni problem moderne IT - kibernetičke sigurnosti leži u ljudskim limitima percepcije dimenzija povezanosti o kojima govorimo. Log4j se može opisati metaforom - susjedova cijev od radijatora je počela curiti ispod parketa, susjed sam ne može ni primijetiti problem. A šteta će se vidjeti tek u Vašem stanu kada bude već prilična.

I tu metafora počne pucati, jer šteta o kojoj govorimo neće biti red veličine par tisuća eura za novi parket i majstore, nego možda katastrofalna šteta za Vašu tvrtku, jer su kritični podaci ukradeni ili uništeni.

A onda još da stvar bude luđa, susjed kojem curi cijev od radijatora živi na drugom kraju svijeta.

Što učiniti - sve što se može, redovito patchati sustave, pratiti relevantne sigurnosne vijesti i pravovremeno reagirati, te imati spremnu fundamentalno heterogenu platformu stalno na raspolaganju.

Multi Cloud - apsolutno da.
Hybrid Cloud - apsolutno da.

Ali i još važnije, multi technology platform stack u svim sustavima koji to imalo omogućavaju. Jer ako je pogođen vaš Kubernetes cluster, malo vam pomaže što se izvršava na Hybrid te Multi Cloud nodovima, kada je problem dublji.



Od Predmeta do Računa
Sa naplatom po fiksnoj tarifi ili po odrađenoj satnici