Odabir KPI Metrika
za transformaciju svake organizacije u data driven mašineriju

Imao sam Eureka trenutak!
Shvatio sam kako odabrati savršenu KPI metriku za svaku organizaciju.

Kroz desetljeća profesionalnog rada i prolaskom kroz vertikale organizacija, od zaposlenika, voditelja, direktora u tehnologiji, marketingu i prodaji, tražio sam odgovor na Sveti Gral menadžmenta - savršene KPI-eve za svaku situaciju.
I onda je došao moj Eureka trenutak.

"Ono što mjerimo je ono što ćemo dobiti."

Tako očita, poznata, na prvi pogled jednostavna rečenica je bio moj Aha! trenutak. U djetinjstvu smo to čuli puno puta u različitim oblicima - pazi što želiš, moglo bi ti se ostvariti - je bila česta varijanta.

Ako uzmemo na primjer tvornicu bombona, kako odabrati prave setove KPI-eva za prodaju, marketing, proizvodnju, IT podršku, administraciju i portira.

Shvatio sam da samo je jedan KPI - broj prodanih gumenih dinosaura.

Sada se nameće par pitanja - zašto organizacije mjere stotine metrika, kakve veze portir ili računovodstvo imaju sa brojem prodanih dinosaura.

 Hajmo odgovoriti za portira - iako se čini kompleksno za dati precizan odgovor, u biti nije, prođimo par pitanja zajedno:
- Ako želimo maksimizirati broj prodanih gumenih dinosaura, da li nam portir može u tome pomoći?
- Za koliko najbolji portir može povećati prodanih dinosaura?
- Da li ćemo povećati naš jedini KPI ako zaposlimo još 10 portira?

Odgovor je naravno očit, KPI nam nalaže imati najmanji broj portira koji je još dovoljan da spriječi krađu naših gumenih dinosaura.

Hajmo odgovorit za računovodstvo, ista su pitanja kao i za portira, isti je KPI kao i za sve ostale u organizaciji.

Odgovor je naravno opet očit, KPI nam nalaže imati najmanji broj računovođa koji je dovoljan da nam je cash flow optimalan i proizvodnja nema zastoja, da pojednostavim.

Ovom logikom moguće je odgovoriti na vrlo kompleksna pitanja upravljanja i optimizacije procesa - koliko će se broj gumenih dinosaura promijeniti ako se ta promjena uvede - ne uvede?

Da odgovorim za kraj na ono prvo pitanje. Ako imamo samo jedan bolno očit KPI, zašto organizacije mjere stotine metrika? Zato što nam takve metrike mogu olakšati da shvatimo slabosti u procesima i fokusiramo se na prioritiziranje umanjivanja tih problema.

Marketing može pratiti engagement, churn, brend awareness, broj lajkova, followera, retwitta, sve je to naravno indikativno, no samo po sebi bezvrijedno. Jer nikada ikada ne smijemo dopustiti da nam uspjeh bilo kojeg procesa se mjeri u ičemu osim u gumenim dinosaurima.


Praćenje radnog vremena
Druga Crtica